OSIGURANJE PRIVREMENIM MJERAMA O OSTVARIVANJU RODITELJSKE SKRBI I OSOBNIH ODNOSA S DJETETOM – NEKI PRAVNI PRIJEPORI (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2022)
Donošenjem Obiteljskog zakona iz 2015. godine hrvatski se zakonodavac vratio normativnom pristupu Zakona o braku i porodičnim odnosima iz 1978., izričitim propisivanjem posebnih sudskih postupaka osiguranja privremenim mjerama o tome s kojim će roditeljem, odnosno drugom osobom dijete stanovati i o ostvarivanju osobnih odnosa s djetetom. Uz to, Zakonom su na obuhvatniji način propisana i pojedina opća pitanja uz određivanje osiguranja privremenim mjerama u obiteljskopravnim odnosima. Unatoč tomu, i dalje se otvaraju određena načelno teorijska, ali i implementacijsko-praktična pitanja, posebice oko dopuštenosti ovog provizornog pravozaštitnog puta u slučaju pravnih odnosa između roditelja i djece.U radu se nastoji analizirati i raspraviti otvorena pitanja određivanja osiguranja privremenim mjerama o pojedinim sadržajima roditeljske skrbi, njezina ostvarivanja i ostvarivanja osobnih odnosa s djetetom. Nakon uvodnih napomena o predmetu istraživanja u povijesnoj genezi, u radu se raspravlja o dopuštenosti ovog pravozaštitnog puta, uz analizu sudske prakse koja se (već) javila u primjeni ObZ-a 2015. Potom slijedi treći i četvrti dio o sudionicima postupka i određenim pitanjima postupka u kojima se analiziraju i raspravljaju pojedina specifična rješenja posebnih postupaka osiguranja privremenim mjerama o pojedinim sadržajima roditeljske skrbi, njezina ostvarivanja i ostvarivanja osobnih odnosa s djetetom. U zaključnom dijelu rada daje se sumarna sinteza glavnih rezultata istraživanja.