Postoji li potreba pravnog uređenja umjetne inteligencije u Europskoj uniji – razlozi za i protiv (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2022)
Umjetna inteligencija je sve više dio naše svakodnevnice. Sastavni dio je našeg poslovnog okruženja, obrazovanja, kućanstva, svakodnevnog iskustva i slobodnog vremena. Predviđa se da će predstavljati jedan od najvećih pokretača gospodarskog rasta. Dok je pred nekoliko desetljeća možda postojala dvojba treba li ta pitanja uopće regulirati, današnji ubrzani razvoj nameće potrebu razmatranja pristupa i metode regulacije. Prisutna je dilema do koje je mjere uopće moguće regulirati nove tehnološke procese koji se neprestano mijenjaju i napreduju. Zbog toga je vrlo važno definirati određene procese. Poteškoća je što se stalno otvaraju nova područja i novi elementi te ne postoji jedna sveobuhvatna i opća definicija pojma umjetne inteligencije. U radu će se ukazati na aktualne izazove umjetne inteligencije u Europskoj uniji. Na primjeru sigurnosti proizvoda i odgovornost za štetu izazvane uporabom sustava umjetne inteligencije te uporabi algoritama u pravu tržišnog natjecanja raspravit će se potreba uvođenja novih odnosno prilagodba postojećih pravnih pravila.Zaključuje se kako su nužna minimalna zajednička pravila koja će uspostaviti ravnotežu između daljnjeg razvoja i promicanja inovacija te potrebe za pravnom sigurnošću uz poštivanje moralnih, etičkih i socioloških standarda.