POLOŽAJ OŠTEĆENIKA U ADHEZIJSKOM POSTUPKU (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Rad se bavi položajem oštećenika u postupku koji se pokreće prijedlogom za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva u sklopu kaznenog postupka. Imovinskopravni zahtjev, kao sporedni predmet građanske naravi koji je pridružen kaznenom postupku, naziva se adhezijskim postupkom i predstavlja specifičnu mješavinu kaznenog i građanskog prava. Vođenje toga postupka izraz je načela ekonomičnosti, ali i nastojanja da se izbjegne dvostruko suđenje u istoj stvari. U prvom se redu govori o pojmu i pravnoj prirodi instituta te se u nastavku obrađuju neke njegove bitne značajke i to posebno pitanje subjekata postupka i pretpostavke za njegovo vođenje, u odnosu na procesni položaj oštećenika koji bi i s obzirom na zakonodavno rješenje i praksu hrvatskih sudova trebao biti primjereniji. Zbog toga se autori zalažu da se pri noveliranju kaznenog procesnog zakonodavstva više pažnje posveti oštećeniku i imovinskopravnom zahtjevu koji bi trebalo sustavnije urediti, pritom vodeći računa o njegovim posebnostima. U tom smislu se ukazuje na pojedina sporna pitanja te se predlažu moguća rješenja. Ističe se i da je položaj oštećenika potrebno poboljšati kako bi imao sva prava kao da je svoj zahtjev postavio u parnici.