KRITERIJI ZA RAZGRANIČENJE RADNOG VREMENA OD VREMENA ODMORA U PRAKSI SUDA EU-A (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2022)
Ulaskom Hrvatske u EU, europski standardi zaštite zdravalja i sigurnosti radnika trebali su se implementirati i na hrvatske radnike. Hrvatska je uskladila svoje zakonodavstvo prije ulaska, ali se eruopsko radno pravno nastavilo razvijati posebice kroz judikaturu Suda EU. Pitanja organizacije radnog vremena spadaju u ključna područja zaštite sigurnosti i zdravlja radnika. Sud EU razvio je jasne kriteriji pomoću kojih je moguće na ujednačen način na prostoru cijele EU provesti razgranjenje između pojmova radnog vremena i vremena odmora. U tekstu se definiraju pojmovi europskog radnog prava te izvora koji uređuju ovu materiju. U tekstu se daje rašćlandba relevantnih presuda Suda EU kao i njiove implikacije na hrvatskoradno zakonodavsto, te se daju prijedlozi de lege ferenda glede reguliranja radnog vremena i vremena odmora u konktekstu Direktive 2003/88/EZ. Usporedbom zakonodavstva i sudske prakse EU s hrvatskim zakonodavstvom i sudskom praksom dolazi se do zaključka da bi se Hrvatska trebala uskladiti europskih standarda u odnosu na europski koncept radnog vremena i vremena odmora.