PRAVO NA ODUSTANAK OD UGOVORA O OSIGURANJU ŽIVOTA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Posljednjih nekoliko decenija neupitan je utjecaj koji potrošački acquis ostvaruje na sve grane prava, izuzeto nije ni pravo osiguranja. Određena autonomna rješenja direktiva iz područja potrošačkog prava preselila su se i u ugovorno pravo osiguranja, kao što su dužnost informiranja, savjetovanja i pravo na odustanak. Pravo na odustanak mehanizam je zaštite potrošača od ishitrenih i nepromišljenih odluka jer omogućava informiran izbor nakon što je ugovor zaključen. S tim ciljem prihvaćeno je po prvi put u Drugoj direktivi o životnom osiguranju, a sadrži ga i Direktiva Solventnost II. Ugovori o osiguranju života su pravno kompleksni financijski proizvodi i mogu uključivati značajne dugoročne financijske obveze, stoga pravo na odustanak nalazi svoje opravdanje sa pozicije ugovaratelja životnog osiguranja kao slabije ugovorne strane. U radu se daje prikaz prava na odustanak u Direktivi Solventnost II i presudama Suda EU. Na kraju autori kritički analiziraju pravo na odustanak u hrvatskom i bosanskohercegovačkom pravu osiguranja.