THE ROLE OF THE EUROPEAN UNION MACRO-REGIONAL STRATEGIES – BETWEEN THE STEADFAST COMMITMENT OF PARTICIPATING COUNTRIES AND AN AD HOC APPROACH (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Makroregionalne strategije Europske unije okvir su politike koji ima za cilj omogućiti državama članicama EU-a i trećim zemljama, koje dijele zajedničke interese, da bolje koordiniraju svoje potencijale kako bi na najbolji način iskoristile dostupne mogućnosti. Ovaj rad razmatra specifičnosti četiriju makroregionalnih strategija EU-a koje pokrivaju 19 država članica i devet zemalja koje nisu članice EU-a. S obzirom na izazovnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti COVID-19, razmatraju se i buduće perspektive makroregionalnih strategija EU-a kao i njihova prilagodljivost novim okolnostima. Točnije, usredotočuje se na međuvladine inicijative i njihovu provedbu, što je temelj primjene načela supsidijarnosti. Uz to, cilj je rada dati kritički presjek teme naglašavajući dva ključna elementa. Prvo, procjenjuje se mogu li makroregionalne strategije EU-a biti istinski uspješne s obzirom na to da nemaju zasebnu alokaciju sredstava, već koriste postojeća sredstva. Drugo, istražuje se sposobnost makroregionalnih strategija EU-a da premoste razlike između politika na razini EU-a s jedne strane i lokalnih politika s druge. Ideja je rada ponuditi pregled aktualnosti u kontekstu makroregionalnih strategija EU-a.