VIOLENCE AGAINST CHILDREN IN FAMILY SETTINGS DURING THE COVID-19 OUTBREAK IN CROATIA: LESSONS LEARNED FROM THE (IN)VISIBLE PANDEMIC (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
NASILJE NAD DJECOM U OBITELJI U DOBA BOLESTI COVID-19 U HRVATSKOJ: LEKCIJE (NE)VIDLJIVE PANDEMIJEU zadnje vrijeme, suočeni smo s razornim posljedicama COVID-19 krize koje su prouzročile oštre rupture u različitim sferama društvenoga života. Negativni učinci jedne od kriza kojoj se teško može pronaći pandan u prošlosti pokrenuli su lavinu znanstvenih istraživanja kako bi se rasvijetlio fenomen u fokusu, a sve u nastojanju ostvarivanja ideje da znanost mora služiti boljitku zajednice. Unatoč iznimno brzom priljevu velikog broja znanstvenih radova, nedavno objavljene studije pokazale su kako još uvijek postoji zamjetan izostanak istraživačkog interesa za problematiku vezanu uz nepogode i njihov utjecaj na djecu. U nastojanju da se odgovori na i premosti uočen istraživački procjep, nastala je, prema znanju autora, prva empirijska studija koja istražuje nasilje nad djecom u doba COVID-19 bolesti u Hrvatskoj s posebnim fokusom na razdoblje lockdowna. Istraživački uzorak obuhvatio je 63 nasumice odabrana policijska spisa koji su otvoreni zbog počinjenja nasilnih kaznenih djela 65 osumnjičenika na štetu 108 dječaka i djevojčica s kojima ih veže odnos bliskosti u pet policijskih uprava (primorsko-goranska, istarska, zagrebačka, splitsko-dalmatinska, osječko-baranjska). Kako bi se u uzorak uvrstili slučajevi nasilnih kaznenih djela koji su prijavljeni tijekom lockdowna i neposredno nakon popuštanja restriktivnih mjera, istraživanje je obuhvatilo policijske predmete u kojima su kaznene prijave podnesene u razdoblju od sedam mjeseci (ožujak - rujan 2020.). Analiza je pokazala kako je većina djece stalno izložena višestrukim oblicima nasilja u obitelji koji narušavaju njihovo zdravlje i dobrobit. Povreda djetetovih prava najčešće je prijavljivano kazneno djelo počinjeno na štetu i dječaka i djevojčica koji većinom pohađaju osnovnu školu. Kao i većina prethodno objavljenih radova, ova je studija pokazala kako su najveći broj prijavljenih osumnjičenika očevi u tridesetim godinama sa završenom srednjom školom i srednjeg imovnog stanja, a koji do sada nisu evidentirani kao počinitelji kaznenih djela. Dobiveni istraživački rezultati zovu na provođenje daljnjih istraživanja i primjenu učinkovitih preventivnih mjera kako bi se pojačala otpornost obitelji u vrijeme nepogoda koje će tek nastupiti.