VIOLENCE IN INTIMATE PARTNER RELATIONSHIPS DURING THE COVID-19 EPIDEMIC IN SLOVENIA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
NASILJE U INTIMNIM PARTNERSKIM ODNOSIMA TIJEKOM EPIDEMIJE COVID-19 U SLOVENIJIMjere poduzete za suzbijanje širenja koronavirusa uvelike su utjecale na dobrobit i ponašanje ljudi, što je dovelo do vjerojatnosti porasta nasilja u obitelji, posebice nasilja nad ženama. U našem članku predstavljamo analizu policijskih podataka o prijavljenim slučajevima obiteljskog nasilja, koju smo proveli s ciljem uočavanja potencijalnih promjena u učestalosti obiteljskog nasilja koje se događalo u tom razdoblju. U usporedbi s desetogodišnjim prosjekom, prijave o ‘nasilju u obitelji’ kao kaznenom djelu bile su prosječne 2020., ali su bile oko 20 % manje u 2021. Broj prekršaja nasilja u obitelji bio je gotovo prosječan u 2020., dok je 2021. bio manji. Broj izrečenih mjera zabrane približavanja u 2020. i 2021. bio je blizu desetogodišnjeg prosjeka. U razdoblju od 11 tjedana prvog i drugog razdoblja ograničene slobode kretanja broj većine uočenih kaznenih djela i prekršaja bio je veći. Zabrane približavanja su u tim razdobljima izricane i kršene u manjem broju. Ovi su rezultati potvrđeni nizom t-testa. U razdoblju izolacije povećan je broj prijava nasilja u obitelji (kao kaznenog djela i prekršaja), dok je smanjen broj policijskih zabrana prilaska.