COVID-19 AND CRIMINAL JUSTICE. EUROPEAN SUGGESTIONS TO PROTECT THE MOST VULNERABLE SUBJECTS (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
COVID-19 BOLEST I KAZNENO PRAVOSUĐE.EUROPSKI PRIJEDLOZI ZA ZAŠTITU NAJRANJIVIJIHTrenutačno zdravstveno izvanredno stanje nije neočekivani događaj. Početkom 2020. svijet je zadesila bolest COVID-19, no danas, na kraju 2021., to je problem s kojim moramo živjeti. Pandemija je promijenila poimanje ranjivosti i postalo je očito da treba ojačati sustave zaštite za najranjivije. Ovaj je zahtjev postavljen i u odnosu na kaznenopravni sustav te posebice u situacijama u kojima u doticaj s tim sustavom, iz različitih razloga, dolaze osobe koje se zbog epidemioloških mjera nalaze u posebnoj izolaciji i u potencijalnoj opasnosti po vlastiti psihofizički integritet. Koncept ranjivosti tako dobiva novo značenje: javna vlast mora preuzeti odgovornost i odgovoriti na zahtjeve koji su proizašli (pa makar i neizravno) iz hitnoga zdravstvenog stanja. Interno postupanje državnih tijela je nedopustivo: njime se, naime, nanosi nepopravljiva šteta pravima pojedinaca koja su proklamirana i zaštićena u naddržavnim izvorima prava.