Morfološke osobine plodova i sjemena i trajanje učinka skarifikacije sjemena sumpornom kiselinom na neke vrste iz roda Crataegus Tourn. ex L.

Autor(i)

  • Damir Drvodelić University of Zagreb Faculty of Forestry and Wood Technology, Institute of Ecology and Silviculture, Svetošimunska c. 23, Zagreb 10000, Croatia
  • Milan Oršanić University of Zagreb Faculty of Forestry and Wood Technology, Institute of Ecology and Silviculture, Svetošimunska c. 23, Zagreb 10000, Croatia
  • Ela Španjol University of Zagreb Faculty of Forestry and Wood Technology, Institute of Ecology and Silviculture, Svetošimunska c. 23, Zagreb 10000, Croatia
  • Marko Vuković University of Zagreb Faculty of Agriculture, Division of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology, Svetošimunska c. 25, Zagreb 10000, Croatia
  • Tomislav Jemrić University of Zagreb Faculty of Agriculture, Division of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology, Svetošimunska c. 25, Zagreb 10000, Croatia

Ključne riječi:

skarifikacija, dvostruka dormantnost sjemena, sjeme, Crataegus monogyna, Crataegus laevigata, Crataegus crus-galli

Sažetak

Vrste gloga (Crataegus Tourn. ex L.) su znane po njihovim pozitivnim medicinskim, ekološkim i ekonomskim svojstvima. Glavni cilj ovog istraživanja bio je definirati morfološke karakteristike ploda i sjemena te utjecaj skarifikacije sumpornom kiselinom (96%tna koncentracija) sa različitim vremenom trajanja na sjeme tri različite vrste gloga (C. crus-galli, C. monogyna, C. laevigata). Utvrđene su statistički značajne razlike za sva mjerena morfološka svojstva ploda i sjemena. Najveću masu, duljinu i širinu ploda je imala C. crus-galli, a najmanju C. monogyna. Različita duljina trajanja skarifikacije sumpornom kiselinom (96%tna koncentracija) je primijenjena na sjemenu C. cruss-galli (150 i 210 min), C. laevigata i C. cruss-galli (45, 75 i105 min). Značajne razlike su zabilježene samo u odnosu na kontrolu. Debljina najtanjeg dijela sjemene ljuske bila je značajno smanjena u skarificiranom sjemenu C. crus-galli i C. laevigata za razliku od kontrole. Debljina najdebljeg dijela sjemene ljuske bila je značajno smanjena samo kod sjemena C. crus-galli skarificiranom 210 minuta u odnosu na kontrolu. Shodno navedenome optimalno trajanje skarifikacije sjemena C. crus-galli trebalo bi biti 210 min. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju doprinijet će boljem poznavanju morfologije i predsjetvenog tretmana sjemena nekih Crataegus vrsta koje se mogu koristiti u rasadničarskoj proizvodnji.

Biografije autora

  • Milan Oršanić, University of Zagreb Faculty of Forestry and Wood Technology, Institute of Ecology and Silviculture, Svetošimunska c. 23, Zagreb 10000, Croatia

    Full Prof. Milan Oršanić, PhD

  • Ela Španjol, University of Zagreb Faculty of Forestry and Wood Technology, Institute of Ecology and Silviculture, Svetošimunska c. 23, Zagreb 10000, Croatia

    Student

Preuzimanja

Objavljeno

2024-03-26

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni zanstveni rad

Kategorije