PREHRAMBENE NAVIKE FIZIOTERAPEUTA

Autor(i)

  • Vedrana Grbavac Fakultet zdravstvenih studija, Sveučilište u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina Sveučilišna klinička bolnica Mostar, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Marija Mandić Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Mostar, Bosna & Hercegovina
  • Marija Govorko Studij kliničko sestrinstvo, Sveučilište u Dubrovniku, 20 000 Dubrovnik, Hrvatska
  • Vinka Lučić Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Sveučilište u Splitu, 21 000 Split, Hrvatska
  • Nikolina Slišković Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Mostar, Bosna & Hercegovina

DOI:

https://doi.org/10.47960/

Ključne riječi:

prehrambene navike, zdrava prehrana, fizioterapeuti

Sažetak

Uvod: Prehrambene navike, pod utjecajem regionalnih, kulturoloških i čimbenika stila života, ključne su u održavanju tjelesnog i mentalnog zdravlja. Zdrava prehrana često je izazov u modernom društvu, u kojem prevladavaju sjedilački način života i konzumacija prerađene hrane. Fizioterapeuti, kao zdravstveni djelatnici, trebali bi biti primjer u usvajanju i promicanju zdravih prehrambenih navika. Međutim, istraživanja pokazuju da se ne pridržavaju uvijek preporučenih prehrambenih smjernica, što može utjecati na njihovo zdravlje i profesionalnu izvedbu. 
Cilj: Analizirati prehrambene navike fizioterapeuta i njihov utjecaj na zdravlje i profesionalnu učinkovitost. 
Ispitanici i metode: Na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru provedeno je presječno istraživanje u kojem su sudjelovali fizioterapeuti s najmanje završenim preddiplomskim studijem. Podaci su prikupljeni putem anonimne ankete pomoću modificiranog Upitnika o učestalosti konzumiranja hrane (FFQ). Ispitana je učestalost konzumacije hrane, unos šećera i soli te navike vezane uz brzu hranu, grickalice i konzumaciju alkohola. 
Rezultati: Većina fizioterapeuta redovito doručkuje (79%), ruča (95%) i večera (84%), dok 61% ima međuobroke. Značajan broj ispitanika dodaje šećer u pića, a unos soli nema razlike prema spolu. Konzumacija voća i povrća bila je ispod preporučenih razina, ali su se preferirala kuhana jela i unos vode je bio dovoljan. Muški sudionici konzumirali su više piva, 
a 22% ispitanika čine pušači. 
Zaključak: Iako fizioterapeuti pokazuju svijest o zdravoj prehrani, potrebna su poboljšanja, posebice u povećanju unosa voća, povrća i ribe. Obrazovanje o prehrani moglo bi poboljšati njihovo cjelokupno zdravlje i profesionalnu učinkovitost.

Preuzimanja

Objavljeno

2025-11-28

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni znanstveni rad